Vizsgára készülődve

Jön lassan az államvizsgám, így nagyon sok időt töltök a könyvtárban. Szinte ott élek, és szinte többet vagyok ott, mint otthon. Múltkor éppen egy könyvbe voltam belemerülve, amikor elkaptam egy érdekes beszélgetést a könyvtáros, és egy vendég között. Éppen arról beszélgettek, hogy a vendég napelemmel kapcsolatos könyvek után kutatott, ebben kérte a könyvtáros segítségét. Viszont a könyvtáros adott egy hasznos tippet is, ez volt csak az, amire igazán felkaptam a fejemet.

Napelem pályázat 2019 magánszemélyeknek, ami kifejezetten lázba hozott. Mivel az egyik legjobb barátom anyukája szeretne napelemet, így én is sokszor hallom, hogy kutakodnak az interneten, de nem járnak sok sikerrel. Rákérdeztem hát a könyvtáros úrnál, hogy mégis mit tud a 2019-es napelem pályázatokról, amik a magánszemélyeknek szólnak. Felírt nekem egy cetlire egy weboldal címet, ez a napelempalyazatok.hu volt. Gyorsan fel is hívtam Viktort, hogy szóljak neki, sikerült egy olyan honlapot találni, ahol részletes információt adnak erről az egészről. Viktor anyukája legelső sorban azért szeretne napelem rendszert telepíttetni, mert így szeretné lejjebb vinni a rezsi költségeit. Sokszor mondta, hogy régóta rak félre erre a célra és most jött el az ideje, hogy ezt az álmát valóra is váltsa. Mindenképpen pályázattal szeretné kivitelezni, mert segítség kelleni fog neki, ez biztos.

Én nagyon is pártolom, hogy napelemeket tetessen fel a háza tetejére, mivel tökéletes erre a tető felülete és mérete. Arra gondolok itt, hogy a garázsra pont jól elférne pár elem, annak a tetejét ráadásul nem is olyan rég cseréltette le. Ezen kívül, ami talán a legfontosabb szempont az összes közül, hogy a tetőnek a tájolása is pont ideális a napelemek tekintetében. És van még valami, ami nem volt ugyan szempont, de én mégis büszke vagyok emiatt Viktor anyukájára. Így, hogy a gázfelhasználását is nullára redukálja, nagyban hozzá fog járulni a környezetvédelemhez. Ez pedig pénzen nem megvehető, és én azon a véleményen vagyok, hogy soha nem késő elkezdeni környezettudatosan élni. Persze, a napelem más téma, mint mondjuk az, ha valaki szelektíven válogatja szét a hulladékot. Azt mindenki meg tudja tenni, ha akarja, ahhoz nem kell pénz. A napelem pedig nem kevés pénzbe kerül, de rövid idő alatt vissza is terül a ráfordított pénz, és utána a megújuló energiát felhasználva tudunk például meleg vízhez jutni. Ezeken kívül pedig fontos még az, hogy mennyi támogatás elérhető már a napelemekre. Gondoljunk csak a 2019-es napelem pályázatra, ami a magánszemélyeknek szól. Remélem, hogy Viktor édesanyján kívül mást is ösztönözni fog az, hogy van anyagi segítség is, ha valaki hasonlóban gondolkozik. Az se baj igazából, ha a rezsinek a csökkentése motiválja őket első körben, mert akkor is ott lesz az, hogy gázzal többé nem szennyezik a környezetet, és ózonlyuk kialakulásában se fog részt venni többé.