Az olvasott könyvek nagy hatással vannak rám

Megszámlálhatatlanul sok könyvet olvastam el ezidáig életemben. Kicsi gyerekkorom óta, amint megtanultam olvasni, a könyvek megszállottjaivá váltam. Számomra sosem volt nehézkes elolvasni a kötelező olvasmányokat nyaranta, sőt túl kevésnek is éreztem a feladott olvasmányokat. Rendszerint a nyári vakáció első napján nekiültem a könyveknek, amelyek valódi örömöt okoztak számomra. Bár néhány olvasmány nem hozta meg az elvárt izgalmakat, de ez sem tudott eltántorítani, ugyanis mindig minden könyvet végigolvastam, akármilyen volt is az. Ezt főként abból az indíttatásból csináltam, és csinálom mai napig is, mert meggyőződésem, hogy minden könyvből lehet tanulni valamit, ha mást nem, a kitartást.

Már régóta nincsenek kötelező olvasmányok, azonban az olvasás ma is a mindennapjaim része. Magam dönthetek róla, hogy mit szeretnék olvasni, azonban ez sokszor nem is olyan egyszerű feladat. A könyvesboltokban néha hosszú órákat töltök, és töprengek, hogy mi lehet az ideális választás. Mostanság az ismertető olvasmányokra vagyok rákattanva. Az utóbbi néhány könyv, amit olvastam, a globális felmelegedésről és a környezettudatosságról szólt. Minél többet tudok meg a témáról, annál inkább foglalkoztat engem is. A mindennapjaim részévé vált a környezetkímélés, egyre többet szeretnék tenni az ügy érdekében.

Az egyik legjobb barátom, Ági szintén nagy környezetvédő. Neki meséltem az új szenvedélyemről. A barátnőm nagyon örült neki, hogy végre van, akivel alaposan átrágja a témát. Ő beszélt nekem először a napelem rendszerről, amelyet meg szeretne vásárolni, csak sajnos nincs spórolt pénze. Az ötlete engem is elgondolkodtatott.

Néhány nap múlva, utánanéztem a napelemeknek, kíváncsi voltam, hogy milyen árban mozognak, és milyen a megtérülési lehetőségük, ugyanis nekem van félretett pénzem, szóval akár meg is vásárolhatnám a rendszert.  A neten hamar rátaláltam egy szuper weboldalra, amely könnyedén elérhető a sporoljnapelemmel.hu/napelem-ar-es-megterules linken.

Az internetes oldalról megtudtam, hogy a napelemek drága termékek, azonban érdemes a megtakarított pénzt bele fektetni, ugyanis a beruházás biztosan megtérülő, átlagosan tíz év alatt visszahozza az árát. Természetesen konkrétan ismertetve van, hogy hogyan nyerhető vissza a napelemekre fordított összeg. A napelemek nappal megtermelik azt az áramot, amivel az árammal működő eszközök képesek üzemelni. Ennek értelmében a szolgáltatónak nem kell fizetni a villanyért, hiszen mi maguk termeljük meg azt. A villanyszámlából lefaragott összegek az évek alatt összeadódnak, ezáltal pedig rengeteg pénz takarítható meg.

Éjszaka természetesen a napelemek nem képesek az energiatermelésre, azonban ez sem jelenthet problémát, ugyanis a napelemek sokkal több áramot termelnek napközben, mint amit fel lehet használni. Energia két féle képpen nyerhető éjszaka. Lehet például akkumulátorokba tölteni az áramot, hogy aztán éjszaka arról tudjuk árammal ellátni az eszközeinket. Ez azonban kifejezetten drága megoldás, emiatt a weboldal szerkesztői a másik opciót javasolják. Eszerint a nappal megtermelt áramnak azt a részét, amit nem tudunk felhasználni, a hálózatba juttatjuk, és gyakorlatilag eladjuk a szolgáltatónak, aki mindezért köteles fizetni. Este pedig ugyanúgy a szolgáltatótól vesszük az áramot, mint mindenki más, csak éppen ennek az árát mi már be is termeltük. Ennek köszönhetően az éves szaldós elszámolásnál ideális esetben ki fog jönni, hogy semmit nem kell fizetnünk az áramért, mivel a felhasznált energiát mi meg is termeltük.

Ahhoz, hogy a napelem rendszer előnyeit élvezhessük, először persze befektetni kell. Jó hír, hogy a napelem rendszer árak rengeteget csökkentek az utóbbi évtizedekben. A szakértők szerint további árzuhanásra, azonban már nem nagyon lehet számítani, tehát érdemes most megvásárolni a berendezést. Ezt méginkább megerősíti az a látványos áramelkedés, ami az utóbbi években az energiaárakat érinti.

Nyilvánvalóan bennem is felmerült a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a napelem rendszer tíz éven belül tönkremegy és nem hozza vissza az árát. A weboldalon olvasottak ezt a félelmemet is eloszlatták, ugyanis megtudtam, hogy ha megbízható cégtől vásárolok, a napelemek minősége garantált. A Sharp Solar például nem kevesebb, mint 25 éves teljesítménygaranciát vállal a paneljei minőségére. Ez azt jelenti, hogy 25 év múlva nem csak működni fognak a napelemek, de még a gyári teljesítményük min. 80%-át is képesek lesznek biztosítani. Ennek értelmében tíz év alatt megtérül a napelem, és további tizenöt évig legalább 80%-on teljesít, és persze ezek után is probléma nélkül működhet.  Ezáltal rengeteget lehet spórolni.

A napelem rendszer tehát nem csak a környezetkímélés miatt lehet okos döntés, hanem jó befektetésnek is bizonyulhat. A sporoljnapelemmel.hu/napelem-ar-es-megterules linken olvasottak engem teljes mértékben meggyőztek, így Ági barátnőm ötletét lenyúlva napelem rendszert telepítek a házam tetőszerkezetére. A könyvek nagy hatást gyakoroltak rám, de ezt egyáltalán nem bánom.