Erdély adottságai: jobbak vagy rosszabbak?

Közel álltam ahhoz, hogy rávegyem a páromat: költözzünk Erdélybe! Történelemtanár vagyok, de vannak helyek ott, ahol csak magyarok élnek arrafelé, és ha tanárként nem is, könyvesboltban szívesen dolgoztam volna például.

Mert vannak magyar nyelvű könyveket forgalmazó könyvesboltok is, és a táj… Gyönyörű. Végül sok-sok, mondhatni millió paraméter közül a napenergia plusz program jelentkezés lehetősége tolt el abba az irányba, hogy úgy döntsek: maradunk Magyarországon mégis. Mert a másik vágyam pedig az önellátás, a zöld életmód, az energiahatékonyság útjára való rálépés, és hogy okosan élhessünk. Úgy értem, a környezetvédelmi szempontokat mindenben figyelembe véve egy okos otthonban.

A napenergia plusz program jelentkezési feltételei és az ehhez kapcsolódó leírások milliói alapján kiderül persze, ez sokkal gyakorlatiasabb dolog annál, hogy csak a környezetvédőket érdekelje! Nekem egyéni szempontrendszerem van, de aki csak a saját jövőjére előre gondolva takarékoskodni szeretne, annak is ott van napenergiapluszprogram.hu oldal. Ahol ezeket a szempontokat sorra vettem, kielemeztem őket, meg is kerestem őket végül egy ajánlattal, és akik elvileg így segíteni fognak pályázni a program keretein belül. Ez most a legjobb Magyarországban! Hogy indulnak ilyen programok.

Azért mondom, hogy elvileg, mert maga a program még csak formálódik egyelőre (bár nem kell sokat várni már) – ők biztosan készen állnak az árajánlat tételre, és a kivitelezésre is, de most még egy kicsit türelemmel kell lennünk, így 2023 végén, hogy minden részlet kiderüljön. Azt pedig, hogy én megkerestem őket egy ajánlattal, úgy értem, hogy lehet tőlük kérni, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot. Mi a szándékunkat jelezzük, ők pedig azt, hogy mikor mérik fel a terepet nálunk a napelempanelek telepítése szempontjából és készítenek el egy papírost, a várható összeggel és a továbbiakkal. Mondjuk a program jelenlegi, előzetes kiírásai alapján is, kalkulálni könnyű… Szóval csak a kezdő lépést tegyétek meg, és ők tudják a dolgukat, de nektek is ott van minden lehetőség a https://napenergiapluszprogram.hu oldalon, hogy előre számításba vegyetek mindent.

Izgalmas a készülődés, már pár millióval elindulhatunk és az állam ennek a kétszeresét teszi majd hozzá, ha vállaljuk, hogy tárolórendszert is létesítünk.

Mi már várjuk a babánkat, és azt hiszem, az is feltétel, hogy családosként pályázzatok. De mint azt én sem győzöm hangsúlyozni, a napenergia plusz program jelentkezési feltételei kicsit még azért alakulóban vannak. Az ajánlott weboldal alkalmas arra, hogy mindenről időben értesüljetek.

Néhány főbb paraméter azoknak, akik még csak elsőre hallanak róla, és még győzködésre szorulnak (pedig érdemes felismerni, hogy ebből nem szabad kimaradni, villamos energiára pedig mindenkinek szüksége van a háztartásában): 4-5 kW-os rendszerek lesznek majd talán megpályázhatók, várhatóan úgy 10 kW-os tárolókapacitás mellett. Az állam 75 milliárdot fog szétosztani húszezer háztartás között. A támogatás vissza nem térítendő és az egész napelemes rendszer 65%-ának árát fedezi. Magyarországon jobb adottságok vannak napelem telepítéshez, mint Erdélyben. Mert nincs annyi hegy, sokszor tisztább az idő, azaz többet süt a Nap. Főleg az Alföldön, de máshol is elég jó a helyzet ehhez. Ha napelemetek van, attól még a villamos hálózat részei maradtok, és el is adhatjátok nekik a túltermelésből származó felesleget. Megújuló energiát használtok majd és a napenergia plusz program jelentkezés feltételei könnyen teljesíthetők bárkinek. Rajta hát!