A teafa illóolaj ezer arca

Már kisgyerekként is imádtam olvasni, alig győztem kivárni, hogy megtanuljak olvasni és magamnak olvashassam a meséket. A szüleim mindig is támogatták a könyvek iránti szeretetemet, úgyhogy én otthonülő kamasz voltam, aki sokkal szívesebben vett a kezébe egy könyvet és merült el benne, minthogy elmenjen egy házibuliba vagy szórakozóhelyre. Ezek után talán nem csoda, hogy az irodalom nagyon a szívemhez nőtt, végig kitűnő voltam belőle és az egyetlen óra volt az iskolában, amit repesve vártam, hogy végre leírhassam a nyári olvasmányélményeimet egy többoldalas fogalmazásban. Ezt értékelte a tanárnőnk is, úgyhogy hamar egyértelmű lett, hogy emelt szinten fogok érettségizni irodalomból és ilyen pályára megyek tovább. Ezt azóta sem bántam meg, mert az egyetemi éveimre kellemes nosztalgiával tekintek vissza, öt éven keresztül azt tanultam, amit mindig is akartam. Az üzleti életben is jól jött, hogy ismerem a könyveket és az írókat, mert így sikerre tudtam vinni a saját könyvkereskedésemet.

Rendszeres vendégek nálam a gyógynövények is ollóolajok

Elsőre nagyon ijesztő volt belevágni egy saját vállalkozásba, hogy én saját üzletet kell nyissak, ha az álmaimat akarom követni. Bizonytalan volt minden, hogy egyáltalán sikere lesz-e, meg fogok-e tudni élni belőle és nem lesz-e hatalmas csőd nagyon rövid időn belül. De szerencsém volt, mert a mai napig működik a boltom, és van forgalma is, a törzsvásárlók mellett mindig feltűnik egy-egy új arc is. Van egy különlegessége ennek a könyvkereskedésnek, mégpedig az, hogy rendszeresen tart összejöveteleket nálam egy kedves ismerősöm, aki megszállottja a gyógynövényeknek és különféle illóolajoknak, így gyakran megtelik az egész bolt és a lelkes résztvevők be is vásárolnak könyvekből, ha már ott vannak.

Megismerkedtem a teafa illóolajjal

A legutóbbi ilyen délután az illóolajok jegyében telt, azon belül is kifejezetten a teafaolajról volt szó. Én még nem is hallottam ilyen olajról, éppen ezért nagyon tanulságos volt nekem ez a program, de ahogy elnéztem a többi résztvevő arckifejezését, sokaknak újdonság volt. Meg is lehetett szagolni és nézni testközelből a teafaolajat, több kis üveggel is volt az asztalon. Mint minden illóolajnál, ennél is fontos, hogy 100%-os tisztaságú legyen az illóolaj, ne kerüljön bele adalék, valamilyen hígító anyag, oldószer, alkohol, színezék vagy tartósítószer sem. A minőségre már a növény termesztése során is figyelni kell, mert így lesz megfelelő minőségű és tisztaságú az olaj. A teafaolajat egyébként az Ausztráliában őshonos teafa leveleiből állítják elő, vízgőz desztilláció segítségével. Így nem kerül bele semmilyen más anyag, kizárólag a természetes összetevők maradnak benne és tényleg 100%-os tisztaságú lesz az illóolaj.

Már elődeink is ismerték és használták a teafaolajat

A teafa illóolajnak van egy jellegzetes, fűszeres aromája, amit nem biztos, hogy mindenki szívesen szagol vagy kellemesnek talál. De ha valakinek beválik, akkor hamar megtapasztalhatja a nyugtató hatását, hogy segít az ellazulásban és a feszültség oldásában. Már a népi gyógyászatban is használták, számos jótékony hatása ismert. Többek között az, hogy fertőtlenítő hatású, antibakteriális és vírusölő, sebgyógyításra is kiválóan alkalmas, köptető, serkenti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, és gombaölő, valamint rovarriasztó hatású is. Ez rengeteg minden, amire felhasználható a teafa illóolaj, úgyhogy érdemes kihasználni a természetes gyógyító erejét és esetleg kipróbálni mindenféle mesterséges szerek helyett. Nem biztos, hogy mindenkinél beválik vagy a kívánt hatást tudja hozni, de egy próbát megér.

Hogyan használhatjuk a teafaolajat?

Éppen a gombaölő hatása miatt a teafaolaj kitűnő ellenszere a körömgombának is, mint megtudtam. Ha van otthon, a teafaolaj körömgombára alkalmazható bármiféle kikötés vagy plusz hozzávaló nélkül. Értelemszerűen körömgombára az illóolajat közvetlenül kell használni, hogy hatásos legyen, de az illóolajoknak – így a teafa illóolajnak is – többféle felhasználási módja van, az elérni kívánt hatástól függően. Az egyik legegyszerűbb felhasználás az aromatikus felhasználás, ami lehet párologtatás, belégzés is. Ennek a módszernek a lényege, hogy az illóolajat a levegőből lélegezzük be, vagy aroma diffúzorba téve, vagy csak egyszerűen forrásban lévő vízbe csepegtetve és úgy belélegezve. Így használva a teafa illóolaj szorongáscsökkentő hatású, javítja az alvásminőséget és meggátolja a levegőben terjedő baktériumok és vírusok szaporodását is. Nem csak akkor érdemes használni az illóolajokat, ha már megtörtént a baj és gyógymódot keresünk, hanem bizonyos időközönként egyfajta megelőzésként is. Az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása miatt a teafaolaj jó társunk lehet, különösen az őszi-téli megfázós időszakban, amikor gyakran előfordulnak a légúti megbetegedések.

teafaolaj körömgombára

Jó barát, ha elkapott minket a nátha

Légúti megbetegedés esetén nincs más dolgunk, csak vennünk kell egy lábosba majdnem forrásban lévő vizet, ami erősen gőzölög, belecseppentenünk 3-4 csepp teafa illóolajat és a lábos fölé hajolva egy törülközővel eltakarni az arcunkat és vállunkat, egyfajta kis sátrat képezve, amiben bent marad az illóolajos gőz. Mélyeket lélegezve a levegőből érezhetjük, hogy tisztul az arcüreg és a homloküreg, könnyebb a légzés. Ha nagyon éget a gőz és kellemetlen a levegővétel, akkor sem kell feladnunk a terápiát, mindössze messzebb kell hajolnunk az edénytől és nem lesz olyan intenzív a hőélmény. Ezt az orron és szájon át való légzést érdemes 10-15 percen át csinálni, hogy jól kitisztuljon az arc és bejusson mindenhova az illóolajos gőz. A gyulladások csökkentésében és a köptetésben is segít a teafa, úgyhogy ez az eljárás tényleg erősen javasolt mindenkinek, aki légúti fertőzéssel küzd.

És még mennyi mindenre jó választás a teafa illóolaj!

Nem csak a körömgombára lehet felhasználni a teafa illóolajat, ha külsőleg szeretné valaki alkalmazni; samponhoz adva elősegíti a haj és a fejbőr egészségét és a fejtetűtől is véd. Napozás utáni krémekbe keverve segít a hűsítésben, a bőr megnyugtatásában és ha hűtőhideg a krém, még hatékonyabb lesz a hűsítés. Nem csak napozás után érdemes krémbe keverni a teafaolajat, hanem egyéb bőrirritáció és rovarcsípés ellen is kitűnő segítség. Ilyenkor nem ajánlott önmagában az olajat a bőrfelületre cseppenteni, érdemes egy kiskanál hordozó olajban (pl.: mandula olaj lehet ilyen) eloszlatni és így alkalmazni. Csak a 100%-os tisztaságú teafa illóolaj bőrön történő alkalmazása könnyen irritációhoz vezethet, ezért van szükség a hordozó olajra is. Hasonló eljárással alkalmazható a teafa sebfertőtlenítésre is; a fertőtlenítő hatását kisebb vágások, horzsolások, sérülések esetén ki lehet használni.

Az arcbőröd is hálás lesz, ha megismerteted a teafával

Sokan nem tudják, de akne, pattanásos és ekcémás bőr esetén is használható a teafa illóolaj, sőt, kifejezetten javasolt a használata. Nem kell csodára gondolni, egyszerűen csak megtisztítja a bőrt, elpusztítja a baktériumokat és megszünteti a gyulladást. Emellett segít a túl száraz vagy éppen zsíros bőr egyensúlyának a visszaállításában is. Arcápoláskor keverhető a teafaolaj arctisztító tonikhoz vagy arckrémhez is, kinek mi a szimpatikusabb. A már említett körömgomba ellen is kiváló alternatíva, de ebben az esetben nem szükséges hígítani; egy fültisztító pálcára cseppentve ecsetelőként tökéletesen működik. Érdemes azonban vigyázni, hogy a köröm mellett bőrre ne nagyon menjen az olaj, mert bőrirritációt okozhat. Ez csak néhány felhasználási módja a teafának, lehet még fogkrémhez keverni, szájvízhez, szappanhoz és dezodorhoz is.