Energetikai tanúsítvány ára – sose gondoltam volna, hogy a könyvesboltban erről hallok

Elég gyakran járok könyvesboltba, még akkor is, ha éppen nem keresek semmit, nem veszek új könyvet. Egyszerűen szeretek körbenézni, hátha találok valami újdonságot, esetleg belefutok valami olyasmibe, amiről még nem hallottam, netán egy régóta ismert és általam kedvelt szerző olyan művére, ami még nincs meg. De amúgy is imádom az új könyvek illatát magamba szívni, hallani a papír zizegését, látni a sok másik embert, akiket szintén érdekel az olvasás. Azt viszont sosem gondoltam volna, hogy az energetikai tanúsítvány ára olyasmi lesz, amit a könyvesboltban tudok meg, vagyis azt, ami ahhoz vezetett.

A házunk viszonylag régi, de folyamatosan dolgoztunk és most is dolgozunk azon, hogy annyit fejlesszünk rajta, amennyit csak lehetséges. Azonban néha eljön az az idő, amikor el kell gondolkodni a továbblépésen. A feleségemmel felmerült, hogy talán itt az ideje tovább lépni, mert nem biztos, hogy a sok befektetett munkánknak valami eredménye vagy látszatja van, habár a ház épült-szépült, de nem voltunk biztosak benne, hogy bármit is el tudtunk érni. Annak idején, mivel nagyon ramaty állapotban volt, meglehetősen áron alul tudtuk megvenni, és bár tudtuk, hogy rengeteg küszködés elé nézünk, úgy voltunk vele, hogy mire kipofozzuk, addigra a mi kezünk munkája lesz. De annak ellenére, hogy egyre több és több dolgot csináltunk meg, egyre inkább úgy tűnt, hogy sosem lesz vége a munkának. Arra nem volt pénzünk, hogy felfogadjunk egy generál kivitelezőt, aki két hónap alatt kipofozza az egészet, nekünk kettőnknek kellett mindent megcsinálni. De a bizonytalanság mindig ott van az emberben.

Annak idején, amikor vettük a házat, természetesen készült róla felmérés, hiszen minden adásvételhez szükséges, de mivel azt a régi tulajnak kellett csináltatnia, ezért teljesen ismeretlen volt számunkra az energetikai tanúsítvány ára. Tulajdonképpen azt se tudtuk, hogy hová kell fordulni, ha csináltatni szeretnénk. Annak idején nagyon rossz besorolást kapott a ház, mivel annyira elhanyagolt volt, hogy a ház falán a repedéseken besütött a Nap. Azóta elképesztő sok mindent megcsináltunk, a repedéseket, szigetelést, burkolatokat, nyílászárókat, de, mint mondtam, úgy tűnt, hogy sosem ér véget a meló. Ezért vetődött fel bennünk, hogy talán ez a ház meghaladja az erőnket, és lehet, hogy jobb lenne tovább állni. Ehhez viszont nekünk is meg kellett csináltatni az energetikai tanúsítványt, hiszen az átvételkori állapotához képest már rengeteget dolgoztunk rajta, talán emel valamennyit az árán a sok befektetett energiánk. Azonban továbbra sem tudtuk, hogy hová, kihez fordulhatnánk, és mennyi egy ekkora ingatlan esetében az energetikai tanúsítvány ára.

energetikai tanúsítvány ára

Igazából nem is nagyon strapáltam magam a dolgon, mivel egyelőre ötlet szintjén merült csak fel a dolog, de attól még ott motoszkált bent, a fejemben, hogy utána kéne nézni minél előbb. De otthon ritkán került szóba, szóval gyakran el is felejtettem. Egyszer azonban, amikor a szokásos könyvesboltjaim egyikében nézelődtem, olyasvalakibe futottam bele, akire nem is számítottam. Egy volt osztálytársam volt, akit legalább 18 éve nem láttam. Egy darabig járt csak a mi osztályunkba, utána elköltözött a családja. Sajnáltam, mert nagyon jóban voltunk, és így a kapcsolat is megszakadt. Most azonban, majdnem húsz évvel később ismét egymásba botlottunk, és olyan volt, mintha egy percet sem öregedtünk volna. Egyből megismertük egymást, nem kellett egyikünknek sem méregetnie a másikat, hogy megszólítsam-e vagy sem, ahogy az ilyenkor lenni szokott. A nem várt találkozásnak aztán más hozadéka is lett.

Ahogy ott beszélgettünk, több dolog is szóba került, kinek hogy alakult az élete, hol tart most, meg az ilyen kötelező körök. Mondtam neki, hogy a házunkon dolgozunk folyamatosan a feleségemmel, de energetikai tanúsítvány nélkül nem fogjuk tudni tovább adni, és hát jobban is strapálhatnám magam, hogy utána járjak. Erre mondta, hogy ne itt, állva, a könyvek között beszélgessünk erről, üljünk le valahol egy kávéra, és ott ellát tanácsokkal, mert ő is most van túl egy ingatlaneladáson. egyetértettem vele, ülve sokkal jobb beszélgetni. Kimentünk a könyvesboltból, és a közelben kerestünk egy barátságos kis kávézót, ahová beültünk meginni egy-egy kávét és megtárgyalni a rengeteg kihagyott időt. Kicsit elkanyarodtunk ugyan a témától, de végül csak visszatértünk az energetikai tanúsítványra. Elmesélte, hogy ő is nemrég adta el a lakását és költözött vissza ide, a fővárosba, így neki is át kellett esnie ezen a procedúrán. Azt mondta, jó ideig keresgélt, de az energetikai tanúsítvány ára mindenhol elég magas volt, vagy legalább is több, mint amennyit hajlandó lett volna adni érte. Aztán egy volt kollégája ajánlására felkeresett egy ilyen, energetikai tanúsítvánnyal foglalkozó oldalt, ahol viszont annyira fair és baráti árat írtak, hogy egyértelmű volt a választás.

Elmondása alapján ennél a cégnél sürgősségi díj fizetése nélkül is 24 órán belül elkészítik a tanúsítványt, tehát ha sürgős lenne a dolog, még akkor is csak hozzájuk lenne érdemes fordulni. Mondtam, hogy nekem annyira azért nem sürgős, de győzködött, hogy eszembe ne jusson máshoz fordulni. Leírta nekem az elérhetőségüket, webcímüket egy papírra, én pedig megköszöntem, és eltettem, mondván, jól jöhet még. Innentől témát váltottunk, és beszélgettünk vagy másfél órát az életünkről, az eddig történtekről. Megegyeztünk, hogy a következő találkozásig már nem fogunk újabb 18 évet várni. Otthon aztán elmeséltem a feleségemnek, hogy kivel találkoztam, és megmutattam, hogy talán még az energetikai gondjainkat is sikerült így megoldani. Leültünk, és felkerestük az oldalt amit a régi barátom ajánlott, hátha valóban igaza van, és nem is érdemes tovább keresgélni.

Meg kell, hogy mondjam, amit láttam, az kapásból meggyőzött. Mint mondtam, még eddig nem sok energiát fektettem a keresésbe, de ha a szolgáltatás értékét nézzük, akkor az energetikai tanúsítvány ára ennél mindenhol csak drágább volt. Ráadásul ilyen expressz szolgáltatást sem láttam sehol, ha meg lennénk szorulva, akkor akár már aznap el tudnák küldeni az online igazolást, hogy minél gyorsabban lehessen haladni. Gondoltuk, hogy minek várni, egy ilyen tanúsítvány 10 évig jó, tehát ha most megcsináltatjuk, akkor az akár jövőre vagy azután is jó lesz, ha végül rászánjuk magunkat az eladásra. Meg is rendeltük a szolgáltatást, és innentől minden ment flottul. A szakértő időben megjött, mindent felmért, figyelembe véve a régi tanúsítványt, és az eredményeit azonnal küldte is a központba. Két nap sem telt bele, és már hozta is a futárszolgálat az új tanúsítványt, és legnagyobb megdöbbenésünkre két kategóriát is sikerült javítanunk a ház besorolásán a sok munkánkkal! Így akár a háromszorosát is elkérhetjük annak az árnak, amit annak idején a házért fizettünk! Nagyon elégedett vagyok a szolgáltatással, érték szempontjából a legjobb energetikai tanúsítvány ára ennek a cégnek van az országban, mindenkinek csak ajánlani fogom ezentúl!