A könyvesbolt weboldalának jócskán kell a tárhely

Mind a szakértők, mind pedig a laikusok egyetértenek abban, hogy ma már alap követelmény, hogy egy vállalkozásnak, legyen szó akár egy szolgáltató cégről, akár egy magát komolyan vevő üzletről, szükség van internetes felületre. Ez rendszerint egy weboldal vagy webshop, ahol az érdeklődő először mindent elolvashat, megnézhet a saját, biztonságosnak ítélt közegéből, és csak utána kell elmennie megvenni, amit kiszemelt. Vagy éppen el se kell mennie, hiszen a csomagszállítás is, mondhatni, alap követelménnyé vált. Persze nem minden esetben kivitelezhető, és sokan nem is élnek a lehetőséggel, de valamilyen formában mindenképpen érdemes online is hozzáférhetővé tenni a termékeket. Ez alól egy könyvesbolt sem kivétel, elvégre nem feltétlenül van mindenkinek ideje hosszú időn keresztül a polcokat bújni, hátha talál valami számára érdekeset. Csakhogy a könyvesboltokban általában igen sok a termék, lévén rengeteg könyv forog a piacon, ezért egy ilyen weboldal üzemeltetéséhez igencsak szükséges a megfelelő mennyiségű tárhely. A sógornőmnek is ezzel gyűlt meg a baja, de szerencsére sikerült megtalálni számára a legjobb megoldást.

Mikor elmesélte a testvérem, hogy a felesége könyvesboltot szeretne nyitni, nagyon megörültem, mert igencsak szeretek olvasni. Azonban a boltba járás kicsit mindig is feszélyezett, hiszen folyamatosan ott van a nyomás, hogy ne nézzek meg túl sok kötetet, hacsak nem akarok venni is valamit. Különben csak összetapogatom őket, és egyébként is, a könyvárusok nem győzik eleget hangsúlyozni, hogy nem könyvtár, ne itt olvass, hanem vedd meg és vidd haza. Ilyen körülmények között hogyan válogasson, keresgéljen nyugodtan az ember? Éppen ezért sokkal jobban szeretem a könyvesboltok weboldalait nézegetni, és ott informálódni a könyvekről. Hiszen így személyes jelenlét nélkül is megtudom mindazt, ami érdekelhet. Ha esetleg egy ilyen oldalon nem írnak túl sokat egy kiadványról, akkor ugyanúgy ott vagyok az internet előtt, rá tudok keresni értékelésekre, kritikákra, és azok alapján el tudom dönteni, hogy érdemes-e megvenni, vagy sem. Hogy is mondjam, ez a diszkrét formája a vásárlásnak számomra sokkal szimpatikusabb. Pont ezért javasoltam a sógornőmnek is, hogy az egyik első dolga legyen egy szép, igényes, jól működő weboldal beüzemelése, hiszen az az egyik alapja mindennek.

tárhely

Na de hogy is néz ki egy, a paramétereknek megfelelő weboldal? Először is könnyen áttekinthető, kategóriák szerint szortírozva vannak a termékek, könyvek. Másodszor gyorsan működik, hiszen senki sem szeret percekig ülni a monitor előtt, vagy a telefonját nézni úgy, hogy nem történik semmi, csak a töltőképernyőt bámulja. Ha azt szeretnénk, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok, ahhoz bizony egy jól működő rendszer kell. Aztán ott vannak még a képek. Tudom, borítója alapján nem ítéljük meg a könyvet, de azért valljuk be, ha egy indító grafika nem túl bizalomgerjesztő, esetleg igénytelen, az akár a mű minőségét is sugallhatja. Viszont, mint említettem, itt igencsak nagy mennyiségű áruról van szó, ami sok képet jelent. A sok kép pedig sok adat, amihez jelentős mennyiségű tárhely szükséges, főleg ha aszt szeretnénk, hogy a gyorsaság megmaradjon. Ha már itt tartunk, nem árt, ha az oldalnak külön szervere van, hiszen sokkal egyszerűbb a karbantartása, kezelése, hozzáférése, mintha valahol egy másik oldallal osztozna egy túlterhelt szerveren. Abból csak a baj van. És akkor a levelezésről, üzenetekről még nem is beszéltünk, ahhoz is tárhely kell, különben egy csomó fontos dolog elveszhet! Szóval találni kellett erre egy megoldást, mégpedig gyorsan.

Én is segíteni szerettem volna az ügy előre haladását, hiszen mégis családi ügyről van szó. Úgyhogy elkértem annak a webfejlesztőnek a telefonszámát, aki a weboldalt fogja készíteni. Megbeszéltem vele, hogy körülbelül milyen és mekkora tárhely szükséges a z előkészületben lévő weboldalhoz, és ez alapján kezdtem el magam is keresgélni. Nem mondhatnám, hogy a tárhelyszolgáltatók egymást tapossák az utcán, annyian vannak, de az mindenképpen igaz, hogy nagyon sokfélék. Van, aki 10 GB SSD memóriát és egy igen korlátozott email fiókot is méregdrágán kínál, máshol viszont, ahol alacsonyabb az ár, ott a feltételek is rosszabbak. Már éppen kezdtem volna kicsit elkeseredni, mikor felfedeztem a rackforest.com oldalát, akik egy komplex szolgáltatást nyújtó cég. Van náluk tárhely szolgáltatás, szerver hosting, domain regisztráció, és minden egyéb, ami weboldal üzemeltetéssel és fenntartással kapcsolatos. Amikor megnéztem, hogy a tárhelyre vonatkozóan mit ajánlanak, az állam is leesett! Teljesen korrekt áron kínálnak olyan szolgáltatást, ami máshol vagyonokba került! Például egy 10 GB SS tárhely korlátlan emailezéssel és 25 hozzáadható domainnel mindössze nettó 15 900 Ft egy évre! Gondoltam is magamban, hogy na, pontosan ez kell az én sógornőmnek! Haladéktalanul el is küldtem a webesnek, aki szintén elismerte, hogy igen, ez tényleg jó lesz, a többi pedig már ment magától. Azóta a honlap és a könyvesbolt is elindult, én pedig végre feszélyezettség nélkül tudok akár online, akár személyesen is kedvemre könyveket válogatni.