Házfelújítás napelem rendszerrel

A tegnapi nap során, szinte az egész délutánt egy könyvesboltban töltöttem. Nem is figyeltem, úgy elszaladt egy-két óra a nézelődéssel. Valószínűleg az volt a gond, hogy nem céltudatosan mentem vásárolni, egy adott könyvet, csak benéztem és ott ragadtam. Bele-bele olvasgattam az érdekesebbnek tűnő könyvekbe. Az egyik regényt, ami nagyon megragadta a figyelmemet, végül meg is vettem.

Jól is jött az a pár nyugis óra a könyvesboltban, ugyanis otthon, mostanában nem sok időm van csöndben olvasgatni. A nyáron házfelújításba fogtunk, elég nagy léptékben, mert már a tető lecserélését tervezzük. Mindennek a tetejére még napelemes rendszerben is gondolkozunk. Átlagos méretű családi házban lakunk. A felújítás kapcsán utána olvasgattam, hogyan lehetne csökkenteni a fizetendő számlákat. A villanyszámla kiváltására optimális megoldásnak tűnik a napelem rendszer családi házra. Egy ilyen megoldással, előre tervezhető időn belül megtérülhet a beruházásunk. Tető átépítés idején, pedig különösen aktuális a napelem rendszeren elgondolkodni. Ilyenkor, már a tető tervezésekor figyelhetünk arra, hogy az megfelelő legyen egy ideális napelem rendszer telepítésére. Érdemes szakemberek véleményét kikérni. Például a tető dőlésszöge is számít, így időben kalkulálva az ilyen részletekkel, sokat spórolhatunk is a leendő napelem telepítésénél.

Nagy fába vágtuk a fejszénket, de egy ilyen extra, környezetkímélő energiatermelő rendszer beépítésével még zöldebbé tehetjük a házunkat. A napelemek élettartama egyre hosszabb és, ha az egyéb alkatrészek is megfelelő minőségűek, akkor hosszú távon megkönnyítheti a mindennapjainkat egy ilyen rendszer.

napelem rendszer családi házra

Hivatalos intézmények tetején, egyre gyakrabban látni, hogy napelemekkel oldják meg az áramellátást. Manapság azonban, a napelem rendszerek családi házakra is könnyen megoldhatóak. Egy ilyen kisebb méretű, egyedi beruházásnak is ugyanúgy megtérülőnek kell lennie, mint nagyobb épületeknél. Ha kellően megfontoltan visszük végig a beruházást, illetve rábízzuk egy megfelelő cégre a teljes megoldást, akkor könnyen megtérülő lehet a beruházásunk. , mint nagyobb épületeknél. Ha kellően megfontoltan visszük végig a beruházást, illetve rábízzuk egy megfelelő cégre a teljes megoldást, akkor könnyen megtérülő lehet a beruházásunk.

A cég is, aminek linkeltem a weboldalát, teljes körű szolgáltatást nyújt. A helyszíni felméréssel kezdődik a folyamat, ahol megnézik, hogy milyen adottságokkal rendelkezik a családi házunk. A ház tájolása, a tető dőlésszöge is nagyon sokat számít, illetve olyan dolgok is, hogy árnyékolják e fák a háztetőt. Csak az alapos terepszemle után kerülhet sor a tervezés fázisára, aminek során árajánlatot is kapunk, ha minden rendben megy, akkor jöhet a kivitelezés is. A tető cseréje után ez már, egy egész gördülékeny folyamatnak tűnik, ugyanis magát a kivitelezést, akár egy fél nap alatt is meg tudják oldani a felkészült szakemberek.

Már visszatérnék a könyveimhez, de most muszáj befejezni a házat. Délután azért elmentem megint a könyvesboltba, ugyanis kávézó is van benne, és kellett valami, ami ad egy kis energiát. Sok munka van még vissza. Az, hogy elhatároztuk a napelem telepítését is, nagy lendületet adott, a plusz gondok mellett. Jól eső érzéssel tölt el, hogy a jövőben nem kell aggódni a villanyszámla miatt, és még az életmódunk is környezetkímélőbb lesz.

A tervezés előtt, utána néztem alaposabban is, hogyan is működik egy napelem rendszer. Fotovoltaikus rendszernek is hívják, és a napból érkező fényt alakítja egyenárammá, a napelem cellák segítségével. Az megtermelt egyenáramot, hogy fel is tudjuk használni, váltóárammá kell alakítani. Az átalakításra szolgál a rendszerbe épített inverter. Rengeteg hasonló szakszó jött szembe, amit még emésztgetnem kell: például, a kismegszakító, ami fizikailag az inverter elé kerül beépítésre, a túlfeszültség védelemmel együtt. Az inverter az áram átalakításán kívül, a stabil ellátást is hivatott szolgálni. Azt is megtudtam, hogy maguk a napelem modulok kisebb egységekből állnak, így a méretük is változtatható, a háztető méretéhez alakítható. A rendszer méretének megválasztásakor figyelembe kell venni, az átlagos áramfogyasztásunkat is.

Sok mindent át kell még gondolni, de megéri, mert így pénzügyileg is megtérülő napelem rendszert kaphatunk. Jó minőségű kivitelezéssel pedig sokáig nem lesz vele gond, de az is igaz, hogy bizonyos időközönként karban kell tartani. Érdemes leellenőriztetni, hogy minden rendben van e. A telepítést végző céget is meg kell kérdezni, milyen időközönként kell majd kisebb beavatkozásokat végezni a rendszeren, illetve ennek milyen költségei lehetnek?