Ha olajt cserélsz, mindig legyen a közelben egy könyvesbolt!

A családdal felutaztunk Budapestre. Nem gyakran járunk a fővárosban, mert elég messze van Szombathelytől, ahol lakunk. De azért mi szeretnénk azon emberek közé tartozni, akik annak ellenére, hogy nem a fővárosban élnek, attól még ismerik azt. Hiszen akárhonnan is nézem, Budapest egy világváros és érdemes kihasználni minden formában az adottságait. Látnivalók tömkelege, nem beszélve a kitűnő éttermekről, bárokról, bisztrókról és pubokról, amelyeket meglátogathat az ember, melyek után sorban következnek a múzeumok, színházak, mozik és kulturális központok, ahol minden olyat megtalál az ember, ami az ízlésének megfelel. Persze való igaz, hogy nem olcsó a város, de Szombathely sem sokkal olcsóbb, így megéri azt a kis extra ráfordított pénzt. Amikor csak jövünk, mindig úgy tervezzük, hogy egy hosszú hétvégét töltünk a fővárosban. Ilyenkor mindig keresünk egy a belvárostól nem messze elhelyezkedő panziót, melyet kibérelünk arra a két éjszakára. Innen napközben autóval, este pedig van, hogy tömegközlekedéssel megyünk, hiszen remek az esti és éjszakai közlekedése is Budapestnek.

Ez ez alkalommal is így történt. Éppen autóval mentünk volna, hogy ebéd után egy kicsit elmenjünk és vásárolgassunk, amikor az egyik pillanatról a másikra, az autón felgyulladt a lámpa, miszerint kifogyott a váltóolaj. Ez egy nem túl gyakori, de annál kényesebb probléma. Ezért a lehető leghamarabbi parkolóhelyen megálltunk, hogy orvosoljuk a problémát.
Szerencsére pont egy könyvesbolt előtt sikerült parkolóhelyet találni, mely nagy segítséget jelentett abban, hogy amíg én az autót bütykölöm, a gyerekek nem unatkoznak, hanem egy kicsit tudnak nézelődni. Ilyen téren nagyon büszke vagyok rájuk, mert ellentétben a mai tinédzser és huszonéves generációval, ők rendkívül szeretnek olvasni, érdeklődnek nem csak a szórakoztató irodalmat, hanem szépirodalmat, ismeretterjesztő könyveket is és minden olyat, ami csak érdekli őket. Szívesen forgatják a könyveket a kezükben, így a legszerencsésebb dolog volt, hogy pont ott volt egy könyvesbolt.

Én pedig ezalatt serényen kinyitottam a csomagtartó, ahol előkerestem a Vavoline-os flakont, melyben a kedvenc (már ha mondhatom ezt egy váltóolajra), motorolajom a Valvoline MaxLife ATF volt. Több okból kifolyólag ez a kedvencem, amik közül egy említésre méltó példa, hogy nem csak, hogy egy teljesen szintetikus automataváltó-olaj, hanem egyedülálló tömítés-kondícionáló adalékok is vannak benne, illetve, ami nem gyakori, hogy használata nem érvényteleníti a gépjármű garanciáját. Ezt a Vavoline terméket egy internetes oldalról szoktam rendelni, melynek hála, gyorsan jó áron és sorban állás nélkül hozzájuthatok a termékhez. Ami pedig az autó és a hozzá való egyéb olajokat (motorolaj, stb.) illeti, szintén innen szoktam megrendelni. Ez a legjobb, nincs mese. Én aránylag gyorsan végeztem a feladatommal hála a Vavoline-nak, így én is csatlakoztam a kis családomhoz az könyvesboltban. Elképesztően szívet melengető látvány volt, ahogy mindenki megtalálta a maga szája ízének megfelelő olvasmányt, amit egy széken ülve bújtak, teljesen kizárva a külvilágot. Ehhez én is kedvet kaptam, így körüljártam a boltot és kinéztem a nekem való könyvet, melyet nagy örömmel el is kezdtem bújni.

15 perc múlva, egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy az átlagbál nagyobb a zaj és a nyüzsgés a boltban. Széktologatások és beszédhang hallatszott. Kiderült, hogy egy nézőteret rendeznek be a boltban, mert egy igen neves magyar költő, versíró fog felolvasó estet tartani, és egy kicsit bemutatni, frissen kiadott verseskötetét. Gyorsan szóltam a többieknek, akik már jöttek is. Helyet foglaltunk a nézőtéren és nekiálltunk hallgatni a költőt, ahogy felolvassa a verseit. Hihetetlenül izgalmas és jó élmény volt. Nagyon érzelem dús és lebilincselő.

Nagyon örültünk, hogy a sors így hozta össze ezt a napot, mert a végére egy igazán különleges élménnyel gazdagodtunk, hála ennek a nagy és mozgalmas városnak, a könyveknek és a Vavoline-nak.