A könyvektől a fényfestésig

Erdély megismerése és szeretete számomra a könyvekkel kezdődött. Jókai – Erdély aranykora, majd az “eldugottabb” irodalom, később az útikönyvek. Mikorra a párommal felkerekedtünk, és elhatároztuk, hogy évekig, minden nyáron többször is az elveszett országrészre megyünk majd mindig kirándulni, megismerni, “újrafelfedezni” ott mindent, már ismertem a történelmét Erdélynek, és tudtam, miket akarok látni belőle nagyrészt. És megörökíteni! Vettem egy belépőkategóriás tükörreflexes fényképezőgépet, és mindig mindent megörökítettem. A fényfestés művészete is elkezdett tehát érdekelni.

Ez, a fotózás lett a hármas számú új szenvedély az olvasás (Erdélyről való olvasás), és az oda történő kirándulás, túrázás mellett. Bár sosem lettem profi. A fotózás egy nagyon nehéz műfaj – ezt megtanultam. És igazi művészeti ág, ezt sem lehet kétségbe vonni.

Amikor a párommal a gyermekünket vártuk aztán, inkább beírtam a keresőbe: kismama fotózás árak. Mert profit akartam, mert tudom és ismerem a korlátaimat mostanra. Ekkor találtam meg a szoboszlaikriszti.hu oldalon a kedvenc fotósomat. Amely oldal nevéből a fotós személyére is lehet következtetni.

Nem kizárólag a kismama fotózás árak miatt regélek ódákat a hölgyről másoknak, hanem, mert ő aztán tényleg nagyon profi. Amilyen én sosem lennék – mennyire jó, hogy nem csak én készítettem fotókat magunkról életünk legboldogabb szakaszában!… Nagyon sok időt el lehet tölteni amúgy is Kriszti fotóinak nézegetésével, mert rengeteg ötlet és csodálatos megvalósítás jellemzi őket. Ha Pest megyén belül szeretnétek bármilyen családi, vagy egyéb fotósorozatot készíteni, őt keressétek! Magabiztos tipp ez tőlem, mert nem hiszem, hogy ő bárki elképzeléseit ne tudná megvalósítani a képeken. Ha megdumálunk vele valamit, vázoljuk az elképzeléseinket, szerintem állítható, hogy pont az köszön végül vissza a végeredményen. Amikor pedig maga a fotós szeretne ötletelni valamit és ügyködni egy témán, az pedig még sokkal jobb, mint amit laikusként ki lehet találni. Ezért az is jól teszi, aki inkább rábízza a beállításokat. Jó dolgokat fog kihozni “belőlünk”, ha mi vagyunk a fotói alanyai.

Lehet egyébként másnak is ajándékozni ilyen lehetőséget. Nem csak magunknak kérhetünk fotószolgáltatást. Ajándékutalvány is kapható ugyanis a szoboszlaikriszti.hu oldalon. Ahogy néztem, itt még kedvezőbbek is az árak, mint egyéb variációkban, bár a kismama fotózás árak tekintetében sem volt kifogásunk. Ő egy nagyon reális áron, jól dolgozó fotós.

Szoboszlai Kriszti nem egy zsáner-fotós, szerencsére nem egyetlen kategória specialistája csak, így kéréssel, igénnyel, mindenféle vágyunkkal tényleg bátran érkezhetünk hozzá fotózásra. Megvalósíthatunk mindenféle koncepciót, akár a bevállalósabb aktokat, kültéri ötleteket, vagy a látványosabb, és kifejezetten türelemigényes gyermekfotózásokat, amik nála úgy megoldhatók, hogy a gyerekek élvezni is fogják. Hiszen gyerekekkel dolgozni nem könnyű, ez viszont le fogja kötni a figyelmüket igazán! Erről gondoskodik a beltéri kellékek széles tárháza, egy komoly gardrób, és a tökéletes hangulat, amit egy rutinos fotós megteremteni képes. Hiszem, ő ráérzett már, hogy miként kell megtalálni a közös hangot! Ez jött le a karakteréből.

Fontos még, hogy nincs sürgetés, nem csak úgy siettében kell túlesni a fotózáson. 18+ jellegű megjelenésben gondolkodó felnőttek esetén is, az aktoknál adott a többszöri átöltözés lehetősége és minden ilyesmi. Ez egyfajta önmegvalósítás, és nem csak a fotósnak magának. Így aztán nem csak a gyermekfotózás esetén adott a türelem és a figyelmesség mindig jogosan elvárt légköre. Hanem általánosan. Azért említettem ezt a két végletet, az aktokat és a családi alkalmak fotózását akár gyermekekkel, mert valóban látványosan széles a skála és ezen két végpont között rengeteg egyéb kategória van. Lássuk hát, mik is ezek a kategóriák…

Kismama fotózás: rögtön elébe menve, a kispapás fotók is szóba jöhetnek, tehát ez szintén lehet egyfajta családi program. Akkor ajánlott, ha már nagyobb, látványosabb a pocak a kismamánál. Szabadban és stúdióban is kerülhet rá sor, szintén rendelkezésre álló ruhaválasztékkal, a helyszínen. Glamour fotózás, vagy művészi akt – erről ejtettem már szót. Esküvői fotózás, vagy jegyes fotózás: itt is az instruált fotókra kell gondolni első körben, az ügyesen beállított szituációkra. Így olyan képek készülhetnek, melyek szemet gyönyörködtetőek, ami igazán nagyszerű, ha összekapcsolódik egy ennyire jeles eseménnyel, mint a házasság előszobájába lépéssel. Ezen felül pedig magán az eseményen, az esküvőkön is rutinosan mozog Kriszta, tehát azt is vállalja. Mit vállalja, egyik ismerősöm szerint ő az egyik legdiszkrétebben jól és alaposan dolgozó fotós, aki nem zavarja a szertartást, mégis mindent megörökít mindig.

Családi fotózás – szintén nem szorul magyarázatra, azt gondolom. Van annyira népszerű ez a műfaj, hogy mostanra szinte talán mindenki találkozott vele, az ismerősei közt. Gyakran csinálják, de ne felejtsük el, kell a profi fotós ide is, akinek komoly referenciái vannak, hogy ne legyen csalódás. Hisz ezeket a képeket szeretnénk többnyire mindenkinek megmutatni – én legalábbis így állok hozzá. Mennek a galériák Facebook-ra, mert az ember többnyire büszke a családjára. Ilyen fotók pedig még inkább rásegíthetnek, hogy büszkék lehessünk, mert Kriszta tudja, mi kell hozzá, hogy azok nagyon jó érzést sugározzanak magukból.

Gyermek fotózás – az előbbinek egy “alfaja”, én így írnám le. Bár biztos nem véletlen, hogy külön kategória, a gyermekekkel való munka is speciális hozzáállást és látásmódot igényel, amiről szintén ejtettem már szót. Szinte azt mondom, vele született személyiség, jó karakter kell ahhoz, hogy valaki erre is rá tudjon érzeni.

Fine art fotózás: régi idők megidézése, régies hangulatok felkeltése, profi fotókon. Portré fotózás: hasonló stúdiós munka (vagy nem csak stúdiós), aminek során azonban a modernitás számomra jobban kisugárzik – a megosztott képek alapján. Sisi élményfotózás: na ez egy igazán egyedi változata a művészi képek készítésének. Kifejezetten egy történelmi korszakra és alakra koncentrálva. Érdemes megnézni a már elkészült fotókat a webolalon. Nagyon látványosak!

Említettem már többször, mert tényleg fontosnak tartom, hogy a fotózásra miért tekintek művészi ágazatként. Krisztinél díjak és elismerések garmadája igazolja, hogy ismeri ezt a hivatást úgy igazán és mindenestül. Awardok sora garantálja, hogy a fotóit a szakma is kiválóra értékeli. Tévedés az, hogy minden csak a profi gépen múlik. A technika elengedhetetlen, ezért is kell olyan profi, aki ebben dolgozik és minden a rendelkezésére áll, de ettől még nem az összes dolgot jelenti önmagában a gép, és a fotózási kellékek. Nagyon kell hozzá az ember is, a fotós, aki művészi szinten űzi ezt. És aki, egyébként még egy gyengébb fényképezővel is sokat hozna ki egy témából, de ha ilyen szolgáltatást vásárolunk, ott minden rendelkezésre fog állni. Szoboszlai Krisztinél is! Ez nem is kérdés. Megtapasztaltam, de az oldalon is ellenőrizhető minden. Nézzük át, mielőtt felvesszük vele a kapcsolatot, bár én is garantálom, hogy csoda lesz, amit kapunk tőle!