Könyvek, laptop szerviz, entrópia

Az olvasás annyira meghatározó része az életemnek, hogy ha nem tenném rendszeresen, akkor szerintem nagyon más ember lennék. Rengeteg stílus tetszik és érdekel, és többnyire egyszerre 2-3 könyvet is szoktam olvasni. Ha tehetem rendszeresen járok könyvesboltokba, többnyire antikváriumokba, ahol mindig igyekszem összevadászni magamnak azokat a könyveket, amik igazán érdekelnek.

Az iskolákban vannak olyan könyvek, amik kötelező olvasmánynak vannak feladva, de érdekes módon én nem azok révén kattantam rá az olvasásra. Akármilyen kötelező olvasmányról volt szó, alig tudtam végig szenvedni magam rajtuk, szerintem olyan könyvek voltak, amik nem 11-12-13-14 éves korú még kb. gyermekeknek való olvasmányoknak számítottak, ez az utólagos véleményem erről. Ugyanis amikor kezembe vettem egy másik könyvet, akkor egyszerűen nem tudtam azt letenni, annyira érdekelt, hogy muszáj volt falnom egymás után a szavakat.

Az olvasásnak rengeteg jótékony hatása van. Egyrészt bővül tőle a szókincsünk, változatosabban fogunk tudni kommunikálni, nagyon sok szemszöget és helyzetet tapasztalhatunk általa, a képzelőerőnk jobbá és intenzívebbé válik, és egyben ez egy megnyugtató, relaxáló tevékenység is, mert csak annyi a dolgunk, hogy leülünk, kényelembe helyezzük magunkat, kezünkbe vesszük az adott könyvet, és már mehet is az interaktív pihenés.

Van néhány kedvenc boltom a városban, az egyik egy fantasy és sci-fi antikvárium, ami egyébként társasjátékbolt is egyben. Na ott találtam meg kb. az összes nálam lévő jó sci-fi meg fantasy könyvet antikvár áron. Szépirodalmat pedig úgy szoktam gyűjtögetni ,hogy a belvárosban itt-ott vannak könyvárusok akik nagyon olcsón árulnak régi könyveket, és néha-néha átvizsgálok egy-egy ilyet, az eredmény pedig olykor megdöbbentő tud lenni, egy ezresért vettem már 3 verseskötetet, Adyt, József Attilát, stb.

Ha tehetném én minden embernek átsugároznám azt az élményemet, amit olvasás miatt kaptam, hogy mindig fel tudsz fedezni egy új világot, új gondolatokat és történeteket ismerhetsz meg .

Ám előfordul manapság olyan is, hogy nem fizikai példányt olvasok, hanem a számítógépen vagy a telefonomon, vagy tableten olvasok valamit.

A jövő tényleg azé a világé, ahol már nincsenek nyomtatott, vagy alig vannak ilyen tartalmak, hiszen sok ezer könyv elfér a térnek egy icipici pontján.

Az internet használata is olvasásból áll (vagy videó nézéséből), így szerintem a kevésbé olvasó emberek is a net révén többet olvasnak, mint ahogyan egyébként tennék.

Ám mi van akkor, ha éppen az ilyen eszközök elromlanak? Egy könyv is el tud szakadni, meg el lehet hagyni, a számítógép és a táblagép pedig tönkre tud menni nagyon sokféleképpen.

Most végignézzük, hogy egy Asus szerviz Budapest területén milyen problémamegoldással rendelkezik az ilyen laptopok, gépek meggyógyítása érdekében.

Ezt az oldalt veszem alapul, az ő módszereiket és hozzáállásukat fogom kitárgyalni az alábbi bekezdésekben.

Tehát adott egy laptop, amit használsz otthon és munkára is, azon netezel, olvasol, írsz, stb.

Mi tud benne tönkremenni? Ha minden lehetséges hibát számba szeretnék venni, akkor egy kisebb könyvet kéne most írnom, ezért csak néhány főbb hibát fogok kiemelni.

Kezdjük egy félelmetessel: Be se kapcsol a gépünk. Elég sok oka lehet ennek, mint pl. az, hogy sérült a videókártya, a processzor, vagy a memória, ezeknek súlyosabb hibái simán ilyen problémához vezethetnek. Akár az is lehet, hogy folyadék folyt bele, és amiatt zárlat keletkezett. Vagy netán a BIOS-nak lett egy olyan hibája, ami miatt nem tud felállni a rendszer. Az ilyen gondok esetében a jó öreg javítási módszer tud érvényesülni: szét kell szedni a laptopot és módszeresen át kell vizsgálni azt a több tucat lehetőséget, amelyek közül akár csak egy már ezt a problémát tudja okozni.

Na aztán van olyan hiba, hogy maga a gép már bekapcsol, viszont a Windows nem tud betölteni. Egy Asus szerviz Budapesten erre ismét több tucat megoldást tud, függően attól ,hogy milyen eredetű a probléma.

Lehetséges, hogy a Windows frissítés nem sikerült jól, valamilyen fájl nem települt rendeltetésszerűen, ezért gyenge láncszemként megakadályozza az operációs rendszer betöltését.

Ez egy olyan probléma egyébként, ami többnyire csupa szoftveres hibát enged feltételezni. Elég, ha a sok ezer fájl közül pont az az egy, vagy néhány sérül meg, ami a rendszer helyes működéséért felel , és máris kész a gond, nem fogod tudni, hogy mitől keletkezhetett, egészen addig, amíg valamilyen hozzáértő ember végig nem zongorázza a lehetséges hibák sorát.

Ám ezeken felül egyébként simán előfordulhat olyan hardveres hiba is, ami az operációs rendszer betöltését akadályozza.

És mi van abban az esetben, ha ugyan bekapcsol a laptop, és be is tölt az operációs rendszer, ám az nagyon lassú, akadozik, nehezen kezelhető?

Ilyenkor is könnyen előfordulhat mondjuk az, hogy egy vírus, vagy sok felesleges program lassítja a rendszert. De ha túlmelegszik a gép, mert sok kosz került a laptop belsejébe, akkor az szintén a laptop belassulásához vezethet.

Vannak még olyan gondok is amik a figyelmetlenségünk által keletkezett problémákat jelentik. Mondjuk leejted a laptopot. Vagy csak beütöd valahova, és letörik egy darabja. Netán sikeresen leeszed/leiszod az eszközt. Elromlik egy billentyű, vagy a kijelző reped törik be… Csupa kellemetlen esemény.

Ilyenkor ha a sérült rész egy kisebb alkatrész, amit pótolni lehet, akkor természetesen csak simán ki kell cserélni azt. Ám ha tényleg a kijelző tört be, akkor nehezebb dolgunk van, mert az nem egy olyan alkatrész, amit külön javítani lehet, hanem az egészet ki kell cserélni, ha megoldást szeretnénk kapni.

Nem lehet sosem eléggé hangsúlyozni, hogy vigyázzatok az általatok fontosnak tartott tárgyakra, főleg a laptopokra, stb., mert azok eltörése felérnek egy öngáncsolással, néha nagyon a zsebünkbe kell nyúlni a javításért, és ha csak egy kicsit is figyelmesebbek vagyunk, akkor alapból nem is történik ilyen gond.

Ez a fajta hozzáállás abban is segíteni tud, hogy az operációs rendszerünk épségét megóvjuk, amennyire lehet. Ezt úgy lehet megtenni ,hogy internetezéskor nem kattintgatunk vakon minden hirdetésre és felugró ablakra, illetve bármilyen program telepítésénél jól megnézzük, hogy nem akar-e a telepítő valami egyéb programot is a gépünkre rakni, így ha nem is 100%-osan, de eléggé elkerülhetővé válik az, hogy lelassuljon a rendszerünk a különböző kolonc programok és reklámok miatt.

De természetesen számtalan olyan helyzet van, amikor az elővigyázatosság sem segít, mert más jellegű helyzet áll elő, ilyen esetekben bánkódni sem érdemes, mert időről időre úgyis minden elromlik, az entrópia fog érvényesülni. Ezért is jó, hogy létezik megbízható Asus szerviz Budapest területén, akik folyton hadban állnak az elmúlással, és az entrópiát igyekeznek kiküszöbölni minden eszközzel, amivel csak lehetséges.