Cégalapítás és székhelyszolgáltatás – tippek a könyvesboltból

Olyan közösségi színterekre, mint például egy kisebb terület egyetlen könyvesboltja, nem csak azért jó járni, mert a könyvmolyok kánaánja, és mindent megtalálnak egy helyen, hanem azért is, mert egy összetartó közösségben könnyen szóba lehet elegyedni olyanokkal, akiket épp, hogy csak arcról megismerünk és akár egymás segítségére is lehetünk az éppen aktuális problémáinkat illetően.

Így történt velem is nem rég, amikor épp beszerző körútra tartottam a megszokott helyemre. Sokféle témán átrágtuk magunkat az eladóval, mígnem a keresett könyvek alapján kilyukadtunk a cégalapítás rejtelmeihez. Mivel nekem ez éppen tervezett projekt, nagyon örültem, hogy tudott ajánlani egy megbízható céget egy szimpatikus honlappal, akik tudnak segíteni az ilyen ügyeket illetően. Ahogy hazaértem meg is néztem, a weboldal a topcegalapitas.eu, akik pedig ezzel foglalkoznak a TopCégalapítás (Gross Office Kft.).

Cégalapítás és székhelyszolgáltatás

Amiben segíteni tudnak, az itt az alcímben is látható módon a cégalapítás és a székhelyszolgáltatás. Ez a két folyamat alapvetően elég macerás tud lenni, mert sokfelé kell figyelni és több feltételnek is eleget kell tenni, ezért nagyon jó, hogyha valaki hozzáértő tud benne segíteni. Szerintem jobban megéri egyszer kifizetni valamekkora összeget azért, hogy minden flottul menjen, minthogy aztán azért kelljen többszörös bírságot fizetni, mert valaki valamiről elfeledkezett, vagy egyszerűen nem is tudott.

Alapvetően nem igényel különleges feltételeket az, hogyha valaki céget akar alapítani. Természetesen a vállalkozási formától függően minden tagnak és ügyvezetőnek rendelkeznie kell okmányokkal, mint személyi igazolvány, lakcímkártya és adókártya. Hogyha a vállalkozás saját székhelyen lesz bejegyezve, akkor szükség van egy hozzájáruló nyilatkozat kitöltésére, amelyet a topcegalapitas.eu oldaláról le lehet tölteni. Hogyha a székhelyszolgáltatásukat is igénybe vesszük, akkor ilyesmire nincs szükség, ezt ők intézik. Ha pedig meg kell választani az ügyvezetőt, akkor neki a következő kritériumoknak kell megfelelni:

  • cselekvőképes (jogi értelemben véve), 18. életévét betöltött személynek kell lennie
  • ne legyen ellene semmilyen cégbírósági eljárás (tehát ne legyen eltiltva ilyen tevékenységektől)
  • ahogyan a foglalkozástól se legyen eltiltva
  • a NAV-nál se legyen fekete listát (ne legyen eltiltva)
  • tiszta erkölcsi bizonyítvány (amit nem kell kiváltani, csak ha kérdéses az előélet valamilyen okból).

Ha pedig valaki csak tagként szerepel a cégben, akkor ugyanezek a feltételek vonatkoznak rá azzal a különbséggel, hogy nem kell legalább 18 évesnek lennie, illetve csak a NAV-os eltiltási szabály vonatkozik rá.

Hogyha ezek a feltételek teljesülnek a cégalapítás menete nagyon egyszerű, ahogy azt a honlapon fel is tüntették. Egy telefonos bejelentkezést követően ki kell tölteni azokat az űrlapokat és formanyomtatványokat, amikre utasítást kap a vállalkozni vágyó. Ezt követően ezeket természetesen be kell küldeni az irodába, hogy fel tudják dolgozni és elindítani a procedúrát. Majd be kell fáradni személyesen az irodába, ahol a szükséges tanácsadást követően ügyvéd ellenjegyzésével megtörténik az iratok aláírása. Ezután be kell adni a papírokat a cégbíróságra, ahol bejegyzésre kerül a cég. Amikor ez megtörténik, arról már kap is értesítést a vállalkozás, végül pedig a bank felé is elküldik a bejegyzésről szóló végzést.

Persze ezt követően még mindig vannak teendők, de az már a vállalkozó feladata, azonban mindenről kap tájékoztatást a cégtől, illetve mindenben lehet tanácsot kérni tőlük. A legtöbb gyakori kérdésre egyébként a honlapjukon is válaszolnak, ezért nagyon nem érheti meglepetés a vállalkozni vágyókat, csak el kell olvasni és felkészülni a különféle eshetőségekre.