Az ablak méretek nagyon is számítanak egy könyvesboltban

Sosem gondoltam volna, hogy apróságok milyen sokat tudnak számítani bármilyen közösségi tér esetében! Pedig most, hogy láttam rá jó példát, abszolút megértem a mellettünk lévő könyvesbolt tulajdonos döntését. A tulajdonosnak ugyanis elege lett abból, hogy a könyvesboltjába csak nehezen szűrődik be a napfény. A bolt ugyanis elég régi, pici ablakokkal rendelkezik, a tulaj pedig szeretne egy barátságosabb környezetet kialakítani a boltba tévedő vendégeknek. Megmondom őszintén, én eddig nem éreztem szükségét a felújításnak. Szerettem azt a boltot, és nem annyira az ablakok miatt jártam oda, mint elsősorban a könyvek miatt. Nemrég azonban felfedeztem egy másik boltot is, és a különbség, amit az ablakok okoznak, tényleg óriása.

Nemrég tehát felfedeztem magamnak egy könyvesboltot, ahol jóval nagyobb, modern, műanyag ablakok voltak felszerelve. A szám is tátva maradt a csodálkozástól, olyan egyértelműen szembe ötlő volt a különbség! Ebben a könyvesboltban a fény szinte elárasztotta a szobát, ezáltal tágasnak, világosnak tűnt a helység. Sokkal tágasabbnak, azt kell, hogy mondjam, pedig alapterületre nem volt nagyobb, mint a szomszédé. Mégis, rengeteget tudott változtatni a belépő olvasók, vásárlók érzésén az, hogy az ablak méretek ennyivel nagyobbak voltak. Mikor visszamentem a szomszéd boltjába, mondtam is a tulajnak, hogy milyen jó döntést hozott szerintem. Beszámoltam az élményeimről, és örömmel nyugtáztam, hogy nagyon pozitívan tette el a beszámolómat.

Otthon kicsit utána olvastam a dolognak, és eléggé meglepődtem, mennyi minden buktatója van a helyes ablak méretek meghatározásának. A műanyagablakom.hu oldalon találtam egy tök jó összefoglalót, ami részletesen leírja, miért fontos megfelelően meghatározni az ablak méreteket, és mit tehetünk azért, hogy helyesen járjunk el a méretvételkor. Azt persze eddig is sejtettem, hogy ha például valamit túl kicsinek ítélünk meg, utólag már nagyon nehéz betömni a hézagokat. És persze ugyanez igaz fordítva is, hogy ha valamit túlságosan nagyra állítunk be, akkor pedig levágni kell majd belőle – ez a szerencsésebb eset, persze. Ember legyen a talpán, aki úgy el tudja tüntetni a különbséget, hogy az esztétikus legyen a végeredmény után! Épp ezért, mint az oldalról megtanultam, nagyon fontos a megfelelő ablak méretek meghatározása már a nulladik lépéskor, ha sikeres és szép ablakcserét szeretnénk végrehajtani.

Hm, hát nem gondoltam volna, hogy ez ennyire bonyolult! Én biztosan szakemberre bíznám a dolgot, gondoltam magamban, tuti nem vesződnék ezzel egyedül. Macerás is, meg aztán, arról már ne is beszéljünk, hogy nem is igazán értek hozzá. Így aztán én biztos elméretezném az ablakokat. Ezt a gondolatomat meg is osztottam a szomszéd tulajjal, de ő nem értett velem egyet. “Tudod, mi itt nem vagyunk annyira elengedve anyagilag” – fogott bele a mondanivalójába. “Mégiscsak egy könyvesbolt vagyunk, nekünk kétszer át kell át kell gondolnunk, hogy mire akarunk költeni. Ha választanom kell, hogy a szép, esztétikus ablakokra költök-e többet, vagy az előzetes méret vételre is külön szakértőt hívok-e, akkor inkább elvégzem az ablak méretek levételét magam.”

Ezen elgondolkodtam, de tulajdonképpen igazat kellett adnom neki. Az ő helyében biztosan én is így járnék el. Meg hát, mégiscsak olvasója és látogatója vagyok a boltnak én is! Törzsvendégként is azt kell mondanom, hogy jobban támogatom azt az elképzelést, hogy inkább a szép ablakokra maradjon több tőke! Ti hogy vagytok ezzel? Volt már részetek felújításban?