Meg kellett szakítanom az olvasást egy autópálya matrica megvétele miatt

Imádom a könyveket, anyukám már gyerekkoromban megszerettette velem az olvasást. Szeretem magam körbepakolni könyvekkel, még akkor is, ha éppen nem olvasom őket, hanem mást csinálok, megnyugtat a tudat, hogy ott vannak és van lehetőségem az olvasásra. Esténként elalvás előtt nagyon jól kikapcsol egy-egy regény, nagyon el tudok mélyülni bennük. Tanulmányok is igazolják, hogy a könyvolvasás az egyik legjobb relaxáló tevékenység, sokkal jobban kikapcsol, mint például egy film megnézése. Szeretek könyvesboltokba és könyvtárakba járni, a hangulat, a csend, a könyvek illata is egyfajta nyugalmat áraszt. Az estéken kívül nagyjából csak utazás közben van időm olvasni. Nagyon szeretem a busz- vagy a vonatutat a csendben olvasással tölteni, begubózni az ülésbe.

A szüleim váratlanul közölték, hogy el kell utaznunk rokonokhoz segíteni. Nagyon messze laknak tőlünk, az út legalább három óra autóval. Három napot maradunk és végig takarítani meg pakolni fogunk, úgyhogy felkészülök az unalom ellen és bepakolok sok könyvet, a tabletemet, rajta játékokkal és a telefonomat, rajta rengeteg zenével, hogy legyen egy kis szórakozásom is. Kora reggel indultunk, még alig nyílt ki a szemem. Úgy terveztük, hogy a városokon keresztül megyünk, így spórolunk az autópálya matrica árán, és különben is, így sokkal izgalmasabb, és meg tudunk állni, ahol csak akarunk. Én az utat pihenéssel kezdtem, csak álmatagon bámultam ki a fejemből. Az egyik városnál elterelés volt építkezés miatt, úgyhogy egy új útvonalat kellett választanunk gyorsan. A nagy káoszban apukám véletlenül felhajtott az autópályára. Amikor észrevette, a szüleim teljesen kétségbe estek, hogy meg fognak büntetni minket autópálya matrica hiányában.

https://www.autopalyamatrica.hu/

Szerencsére hallottam róla, hogy már online is lehet venni autópálya matricát, és hamarosan meg is találtam a https://www.autopalyamatrica.hu/ nevű oldalt. Pont előző nap vettem mobilnetet, úgyhogy nagy szerencse volt, hogy fel tudtam menni az oldalra. A megadandó adatokról apukámat kérdeztem, ő mindenre tudta a választ: először a jármű kategóriáját kellett kiválasztani. A mi autónk egy ötszemélyes személykocsi, a forgalmi engedélyben az ‘M1’ kódolás áll, tehát a D1 díjkategóriába tartozik. Ez után az érvényesség intervallumát kellett meghatározni. Mivel mi nagyon ritkán utazunk autópályán (most sem állt szándékunkban eredetileg), a legkisebb időtartamú matricát választottam ki, a 10 naposat. Majd a felségjelet és a rendszámot kell megadni, valamint lehet módosítani az érvényesség kezdetét, de én nem módosítottam, mert így a matrica megvásárlásának időpontja lesz az érvényesség kezdete.

Aztán az e-mail címet és telefonszámot kell megadni. Ha szeretnénk, tudunk kérni ÁFA-s számlát is. Bankkártyával fizettem, anyukám mondta a kártyaadatait, én pedig beírtam az űrlapra. Nagyon gyorsan megtörtént a vásárlás, a bank is nagyon gyorsan elutalta a pénzt. Így hatalmas szerencsénk volt, mert 60 perc a türelmi idő, amíg nem büntetnek meg az autópályán matrica nélkül. Még simán benne voltunk, ami az oldal gyorsaságának (és persze a leleményességemnek) köszönhető. Hamar megkaptuk a visszaigazolást, így mindannyian felsóhajthattunk végre. Nem kaptunk büntetést, megmentette minket a https://www.autopalyamatrica.hu/ oldal. Nagy könnyebbség, hogy már online is be lehet szerezni az autópálya matricát, szerintem sok vezetőt kihúzott már a csávából és sokkal egyszerűbb és kényelmesebb is így a vásárlás. Most már nyugodtan belemerülhettem a könyvembe, amíg oda nem értünk a rokonokhoz.