Van, amit a könyvekből nem lehet megtudni…

Gyerekkoromtól kezdve falom a könyveket. Egyszerűen imádom őket, mindig csodálattal tölt el, mennyire egy idegen világba tudnak elvarázsolni egyik pillanatról a másikra. Persze nem csak a szórakoztató irodalom tud mérhetetlenül gyönyörködtetni, hanem a tudományos írások is. Az egyetemnek, ahová jártam hatalmas könyvtára volt. Rengeteg amerikai filmet is forgattak benne, annyira híres volt és persze gyönyörű. Telis-tele tudományos folyóiratokkal, írásokkal, szabványokkal, na meg persze könyvekkel. Amikor készítettem a szakdolgozatom, aztán később a diplomamunkámat rengeteg időt töltöttem az épület falai között. Minden szakkönyvet végignyálaztam a témában. Nagyon más lehetőségem nem lett volna ezen kívül, mivel olyan téma volt, amiből nem igazán érhető el internetes forrás, leszámítva a cikkeket, viszont azok is csak egyetemi hálózatról látogathatók ingyenesen. Úgyhogy sok napom kezdődött a könyvtár falai között és még több zárult ugyanazon a borzasztóan kényelmetlen széken, amin elindult.

Na persze eszem ágában sincs panaszkodni, hiszen csodálatosnak tartom, hogy “ekkorka” helyen ennyi információ meg tud bújni a könyvek formájában és ezeket már hosszú-hosszú évek óta lapozgatják a hallgatók. Sokukból már azóta nagy vezetők, feltalálók lettek, úgyhogy ebből a szempontból még megtisztelőnek és izgalmasnak is mondható bizonyos esetekben, hogy melyik könyvet forgattam utoljára éppen. Nyilvánvaló módon az antik, nagyon-nagy értékű műveket már nem adják csak úgy a hallgatók kezébe, de egy-egy tárlatvezetés során, vagy más egyéb különleges esetekben, amikor indokolt a betekintés, lehetőség van az ilyen kuriózumok megtekintésére is.

A könyveken kívül a másik “kedvenc” időtöltésem a szabványok keresgélése és átnyálazása volt, ugyanis nagyon fontos szerepet játszottak az elvégzendő kísérleteimet illetően. Ezek pedig mondanom sem kell, hogy hosszú-hosszú órákra kárhoztattak a számítógép elé, mert természetesen minden már digitális formában volt meg a könyvtárnak – elvégre ez mégis csak a 21. század. De persze nem minden információ volt elérhető a könyvtárban – és nem mindent sikerült megtudni pusztán a könyvekből. Van, ami egyértelműen csak az interneten érhető el – ezzel azóta is sokszor szembesülök, bár nagy meglepődést azért nem vált ki belőlem.

Műszaki végzettségű gyerekként magam kezdtem el tervezgetni a lakásom fűtési rendszerének korszerűsítését. Mivel kicsi lakásról van szó, egyértelműen szóba jött gazdaságos opcióként az elektromos fűtés. Persze van kiépítve gázkonvektorhoz minden, de őszintén szólva nagyon nem szeretem azt a folyamatos nyűgöt, ami a begyújtásával van télen, ezért mindenképp valami alternatív megoldást keresek. Nem csoda tehát, hogy az elektromos fűtés ára meglehetősen elkezdett érdekelni.

Egyik részről egyáltalán nem mindegy, milyen típusú fűtőpanelt vásárolok, hiszen abból is annyira rengeteg verzió létezik. Egyrészt attól függően, hogy milyen méretű helyiségbe kell elhelyezni, ebben különösen kulcsszerepe van a belmagasságnak és persze a szoba szélességének, másrészt pedig az sem mindegy, hogy egy viszonylag száraz nappaliról van szó, vagy épp egy állandóan párás fürdőszobáról. Ezek mind-mind nagy mértékben befolyásolják az elektromos fűtés árát – persze a fűtőtest szemszögéből, hiszen az ilyen paramétereknek megfelelő teljesítményű, méretű és mennyiségű berendezést kell megvásárolni. Az, hogy mennyit fogyaszt az eszköz persze leginkább rajtunk áll – hogy mennyit működtetjük azt valójában.

Találtam egy oldalt, a shop.klimaglobal.hu-t, ahol nagyon komolyan foglalkoznak – szerencsémre – az elektromos fűtéssel, illetve az elektromos fűtőpanelekkel. Rengeteg modell kapható náluk, mindenféle célokra, mindenféle méretben és még akár különleges színekben is. Elég tüzetesen végigböngésztem már a webshopjukat és amit a könyvekből nem lehetett megtudni ebben az esetben, az itt feketén-fehéren megvan: mennyibe is kerül egy ilyen rendszer?

Kis túlzással gyakorlatilag 50 és 100 000 forint között bármit megkaphatunk ebben a témakörben, ami szükséges lehet a gazdaságos elektromos fűtési rendszer kialakításához. Egy kisebb fűtőpanel, amire mondjuk nekem is szükségem volna nagyjából 60 000 forint körül érhető el. Persze itt aztán lehet még tovább flancolni, hogy ne manuális legyen a termosztátja, hanem Wi-Fivel lehessen akár a munkából is vezérelni, hogy mire hazaérek meleg legyen a lakásban, de őszintén szólva ilyenre nincsenek igényeim. Legyen szép, egyszerű, letisztult formájú, esztétikus – amilyen egyébként az összes, hiszen tipikus skandináv dizájn jellemzi mindet, lévén, hogy skandináv termékek – és persze legyen gazdaságos és biztonságos a vele való fűtés, mindamellett, hogy legyen egyszerű használni. A gázkonvektorral való szöszölést, szikráztatást, évenkénti ellenőrzést és begyújtást mindig utáltam. Borzasztóan macerás…

Egy elektromos fűtőpanel ára nem csak attól szimpatikus, hogy alapvetően kedvező minden más egyéb fűtési lehetőséghez képest is, hanem attól is, hogy nem feltétlen szükséges szakember a felszereléséhez – ellentétben mondjuk bármi más gázüzemű, vagy víznyomásos rendszerrel. Ki is emelik a KlimaGlobal honlapján, hogy nagy előnye az egész rendszernek az, hogy pofon egyszerűen telepíthető. Kis túlzással azt merem mondani, hogy nőként még én is neki mernék állni egy ilyen panel felszerelésének, persze ha lenne hozzá megfelelő segítségem. Bár az is igaz, hogy ezek a fűtőtestek azért is nagyon jók, mert nagyon könnyűek. Egyszerűen csak fel kell kapni valakinek, vagy kitámasztani, míg a másik ember rögzíti a fal alsó részére. Aztán szépen gravitációs elven a meleg levegő szépen felfelé kezd szállni, hiszen “könnyebb”, mint a hideg levegő és így felfűti az adott teret. Nem kell hozzá se ventilátor, se más egyéb kiegészítő alkatrész, csak ez az egyetlen panel.

A működése teljes csendben történik, nincsenek benne kopó alkatrészek. Éppen ezért az 5 év garancia, ami minden esetben jár hozzá nagyon barátságos ajánlat. Pláne hogyha egy Wi-Fi-s eszközről van szó, ahol azért talán egy fokkal több rontási lehetőség lenne a tönkremenetelt illetően, de köszönhetően az északi precizitásnak, itt is a lehető legjobb minőséggel lehet számolni.

Az pedig számomra egyszerűen fergeteges, hogy mennyiféle színben lehet kapni ezeket a csoda fűtőeszközöket. Gyakorlatilag bármilyen szobaszínhez, vagy berendezési tárgyhoz ki lehet választani a megfelelő színűt. Néhány termék esetében 14 választható szín van, ami gyakorlatilag könnyedén lefed egy hatalmas palettát. Elérhető piros, sárga, lila, magenta, zöld, kék és még sok-sok más lehetőség is. Érdemben nem kerül sokkal többe, mint egy egyszerű fehér színű fűtőtest, mégis rettentően fel tudja dobni az egyszerűbb, letisztultabb szobákat is. Ezekből is ugyanúgy létezik Wi-Fi-s verziót és manuálisan állítható változat is. Számomra továbbra is jópofa funkció ez a telefonról való állítás, de amíg ez az egész nem működhet egy integrált rendszeren belül a ház minden más eszközének irányításával együtt, addig nekem ez annyira nem ad hozzá az élményhez. Majd ha egyszer családi házba költözöm, na ott biztosan minden okos lesz. De ez még kicsit odébb van.

Egyelőre örülök annak, hogy kicsit közelebb kerültem az elektromos fűtés árak világához köszönhetően a KlimaGlobal webshopjának és így azért már én is könnyebben tudok tervezni azt illetően, hogy mégis pontosan milyen eszközt vásároljak és mire mekkora összeget kell szánnom a későbbiekben. Mert hát nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem sajnos még egyáltalán nem mindegy, hogy egy nullával több, vagy egy nullával kevesebb…

elektromos fűtés ára